reede, 30. september 2016

Teadlaste Öö Festivali nädal

3D piltide vaatamine.

Läksime klassiga peeglisaali, et vaadata 3D pilte ja hologramme. Panime 3D prillid ette ning hakkasime 3D filme vaatama. Seal oli mitmeid filme, ühes olime isegi vee all. Siis läksime me klassist välja, et oleks pimedam. Õpetaja näitas meile hologrammi videoid. Hologrammid olid väga lahedad. Pärast seda läksime me klassi muljetama. Ausalt öeldes mulle see väga meeldis!

Katariina

3D prillidega videosid ja fotosid vaatamas, hologrammi uurimas. Täname õpetaja Evi Tarrot põneva tunni eest!
















Virtuaalprillide meisterdamine AHHAA teadustoas.

Me läksime klassiga Tartu Lõunakeskusesse teadustuppa virtuaalprille meisterdama. Jagunesime gruppidesse,igasse gruppi läks 8 inimest. Juhendaja andis korralduse võtta välja viruaalprillide alusest jupid, mis käivad küljest. Võtsime aluse ja voltisime selle nii ,et saaks läätsed sisse panna. Siis panime neile teibi peale, et need ära ei kukuks. Võtsime järgmise aluse. Voltisime kokku raami, kuhu sai panna  prillid  ja telefoni. Telefon kinnitus nii ,et sisse vaadates  ise telefoni ei peaks hoidma. Seejärel tuli valmis laadida app, mille nimi oli google cardboard. Siis sai valminud virtuaalprillidega  vaadata nii, et sa nagu ise oleksid seal sees. Minu arust oli see natuke igav ,sest liikuda ei saanud. Aga muidu kõik muu oli väga lahe.

                                                                                                                 Mattias
AHHAA teadustoas virtuaalprille meisterdamas















ÕPPEKÄIK TÕRAVERE OBSERVATOORIUMIS
Kõigepealt sisenesime Tõravere observatooriumi, kus meile tutvustati seinal paiknevat kivimosaiik-kaarti erinevate tähtkujudega. Need olid kokku pandud erikujulistest kividest.
Seejärel toimus ringkäik õues, kus nägime mitmesuguste kuplitega vaatlustorne ja Päikesesüsteemi maketti looduses. Maketil olid erinevate planeetide tutvustused. Varsti jõudsime suuremasse vaatlustorni, kus asub Põhjamaade suurim 1,5 m peapeegliga optiline teleskoop. See on taeva ja tähtede-planeetide vaatlemiseks. Saime ka ise sinna sisse vaadata.

Torni allkorrusel stellaariumis räägiti meile astronoomiast, tutvusime planeetide makettidega ja saime teada, milliseid protsessid nendel planeetidel on toimunud või toimuvad. Vaatasime Universumit tutvustavat videot, kus sai näha planeetidel toimuvat erinevatel ajahetketel. Peale video vaatamist suundusime peamaja ette piknikule.
                                                                                                                 Uko Pärt















KATSE- DNA ERALDAMINE SÜLJEST JA KIIVIST

DNA on kõigel elus oleval. Me tegime oma klassiga DNA eraldamise katse. Me jagunesime neljaks rühmaks ,lugesime katse juhendit. Katseid tegime kiivi ja süljega. Katseks vajasime vett, soola lahust, nõudepesuvahendit ja piiritust. Katse käis nii, et panime kiivi ühte topsi ja sülje teise topsi, lisasime mõlemasse klaasi sama palju vett ja segasime, lisasime nõudepesuvahendit ja segasime, lisasime soolalahuse ja segasime, lisasime vee ning siis ei tohtinud segada. Kõige lõpus lisasime piirituse. Piirituse lisades eraldus DNA. Seda oli piirituse osal näha mullikestena. Mulle meeldis see katse.
                                                                                   Karl Kaspar

DNA eraldamise katset tegemas.



Loomne DNA (eraldatud süljest)

Taimne DNA (eraldatud kiivist)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar